Klintemarksgård - en økologisk gård i SusåLandet


Go to content

Spælsau

Gården > Gårdens Dyr > Får

Endnu et korthale naturfår, der fremkommer i mange farver og tegninger. Kaldes også Vikingefår, da det var det får vikingerne tog med sig på deres togter.

De får vi har på Klintemarksgård, kommer oprindelig fra Norge, men ligner de Islandske og Færøske får. Fåret er det man kalder dobbelt coated, dvs at det både har underuld og dækhår.
Underulden sørger for at dyret kan holde varmen i fri natur hele året, dæk håret virker vandskyende ( som en oilskinds frakke ). Spælsau har som de Gotlandske får nemme lemninger samt stærke moderbindinger. Fåret passer godt til Nordiske himmelstrøg.

Ulden kan spindes både med underuld og dækhår til et garn der egner sig til sweatre og ”storstrøjer”. Hvis man vil bruge tid på at trække dækhårene fra, får man den blødeste underuld som kan spindes eller filtes med.
Jeg synes denne uld egner sig til fantastisk til at udøve de gamle håndværks traditioner. Underulden kan håndspindes til det bødeste garn, mens dækhåret spindes f.eks til trendgarn til væven eller anvendes til forstærkning i strømper.

Hvis denne uld har vagt din interesse, så se Søren Rye’s udsendelse ”Dragens Vinge”. Den handler om tilblivelsen af et 100m2 stort uldsejl, Amy Lightfoot vævede efter gamle traditioner til et norsk træskib ( vikingeskib ), der skulle sejle til Færøerne fra Norge.


Back to content | Back to main menu